Eroon raskaista silmäluomista
AsiakaskokemusEeva aloitti yläluomileikkauksen harkitsemisen nelikymppisenä kun poseeramatta otetussa valokuvassa kameraan katsoi vihaisen ja väsyneen näköinen nainen. Vuosien varrella peilikuvassa näkyvät muutokset, meikkaamisen vaikeutuminen sekä kulmien nostelusta johtuvat päänsäryt vauhdittivat päätöstä.
Miksi halusin silmäluomileikkaukseen?
”Muutamat tuttuni olivat olleet jo yläluomileikkauksessa ja olivat todella tyytyväisiä. Eräs tuttu kertoi jopa näkökenttänsä laajentuneen leikkauksen johdosta, puhumattakaan piinaavien päänsärkyjen hellittämisestä.”
Eeva tahtoi leikkauttaa yläluomensa suurimmaksi osaksi esteettisistä syistä. Virkeämpi ulkomuoto, piilolinssien laiton ja meikkaamisen helpottuminen painoivat vaakakupissa vähintään yhtä paljon terveydellisien syiden lisäksi.
”Päätin, että leikkaus olisi 45-vuotislahja itselleni. Ensin piti kuitenkin varmistaa onko ajankohta jo otollinen ja varasin ajan plastiikkakirurgi Timo Pakkaselle.”
Leikkauksen suunnittelu vastaanotolla
Leikkausta edeltävä vastaanotto alkaa aina valokuvauksella. Esteettistä leikkausta suunniteltaessa lähtökohtana on aina asiakkaan toiveet ja tarpeet, joihin plastiikkakirurgi pyrkii löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun. Joskus plastiikkakirurgi saattaa ehdottaa leikkauksesta luopumista, tai sen lykkäämistä myöhempään ajankohtaan. Eevan tapauksessa oli selvää, että hän hyötyisi jo nyt leikkaushoidosta.
Ikääntymistä ei voi pysäyttää, joten jokaisen leikkaushoidon pysyvyyden suhteen pitää olla realisti. Myös potilaan oma anatomia luonnollisesti vaikuttaa siihen, mitä leikkaustulokselta voi odottaa. Yläluomileikkauksen jälkeen otsalihasta ei tarvitse enää pitää jännittyneenä avustamassa silmän avaamista. Siksi otsa vähitellen rentoutuu ja kulmakarvan taso hieman laskeutuu leikkauksen jälkeen.
”Minulla ei ollut kovin paljoa kysyttävää toimenpiteestä sillä olin tehnyt kotiläksyni ja tutustunut aiheeseen jo aiemmin, sekä kuullut kokemuksia tutuiltani jotka olivat läpikäyneet yläluomileikkauksen. Sovimme heti Timo Pakkasen vastaanotolla leikkausajan parin kuukauden päähän. Sain sairaanhoitajalta infoa leikkaukseen valmistautumisesta ja itse leikkauksesta. Sovimme myös tarvittavien verikokeiden ottamisesta.”
Leikkauksen kulku
”Leikkausta edeltävällä viikolla sain vielä puhelun Siluetin sairaanhoitajalta, puhelun aikana kerrattiin vielä leikkauspäivän kulkua. Tässä vaiheessa alkoi hieman jännittämäänkin! Päivää ennen leikkausta menin turvotusta ja mustelmia ennaltaehkäisevään lymfahoitoon Siluetti Spahan. Samalla keikalla valmistauduin viikon meikkauskieltoon ripsien kestovärjäyksellä. Varasimme myös lymfa-ajan leikkauksen jälkeiselle viikolle, ompeleenpoiston yhteyteen.
Saavuin aamulla Siluettiin jossa minut ohjattiin omaan huoneeseeni. Plastiikkakirurgi saapuikin pian huoneeseen kertomaan vielä toimenpiteen kulun. Itse toimenpiteessä tiesin saavani riittävän puudutuksen, mutta koska olin kuitenkin hiukan jännittynyt, sain myös rauhoittavaa esilääkitystä. Kun leikkaussalissa oli valmista, hoitaja vei minut leikkaussaliin ja kävin makuuasentoon. Sain silmiini tipat ja Timo Pakkanen piirsi leikattavat alueet. Tunnelma oli rauhallinen ja oloni unelias. Silmäni pysyivät kiinni koko toimenpiteen ajan, kaikki tapahtui noin tunnissa ja leikkauksen jälkeen jatkoinkin omin jaloin heräämöön lepäämään. Sain olla rauhassa, mutta luonani käytiin säännöllisesti. Jonkin ajan kuluttua sain aamiaista huoneeseeni tarjoiltuna. Koska vointini oli hyvä, pääsin muutaman tarkkailutunnin jälkeen lähtemään kotiin.”
Toipuminen leikkauksen jälkeen
Esteettisistä leikkauksista ei saa työnantajalta sairauslomaa, vaikka potilas tarvitseekin toipumisaikaa. Noin viikon kuluttua toimenpiteestä poistetaan ompeleet ja jälkitarkastusajat varataan yläluomileikkauksissa kolmen ja kuuden kuukauden päähän toimenpiteestä. Siluetissa ompeleenpoistot ja jälkitarkastukset kuuluvat hintaan, kuten myös sairaanhoitajan 24h päivystys toimenpiteen jälkeen.
”Olin kiitollinen, että olin kuullut ystäviltäni jo ennakkoon toipumisesta ja saanut hyviä vinkkejä. Perhe tiesi leikkauksestani ja olin järjestänyt itselleni toipumisrauhaa kotona. Työpaikalta olin säästänyt muutaman lomapäivän tätä varten. Lapseni eivät pelästyneet ulkonäköäni, sillä olin kertonut heille että voin näyttää hiukan erilaiselta muutaman päivän. Muutin ensimmäisiksi öiksi nukkumaan olohuoneen kulmasohvaan ja tuin itseni tyynyillä puoli-istuvaan asentoon. Parin-kolmen päivän päästä leikkauksesta näytin pahimmalta, kun turvotus valahti poskipäilleni.
Parin viikon päästä leikkauksesta oli siskoni syntymäpäiväjuhlat. Mustelmia ei tarvinnut enää peitellä ja normaalilla peitevoiteella sain arpien ”hännät” piiloon. Iloksen huomasin, että en enää kaivannut samalla tavalla vahvaa silmämeikkiä, jotta silmäni erottuisivat edukseen!”
Jälkitarkastus
"Kävin Timo Pakkasen vastaanotolla jälkitarkastuksessa, kun leikkauksesta oli kulunut puoli vuotta. Vastaanotto alkoi jälleen kuvauksella ja kun yhdessä katsoimme kuvia, oli ilmiselvää, että leikkaustulos oli erinomainen. Timo Pakkanen katsoi vielä luomieni arpia ja totesi niiden parantuneen hyvin."
Silmäluomileikkaukseen menijälle suosittelen:
- Valitse kokenut plastiikkakirurgi. On tärkeää tavata leikkaava lääkäri etukäteen ja saada aikaa myös harkita leikkausta.
- Tarkista, onko sairaalassa 24 h päivystys leikkauksen jälkeen, jos kaipaat neuvoja toipilaana.
- Noudata tarkasti saamiasi ohjeita ennen ja jälkeen leikkauksen.
- Varaa riittävästi aikaa toipumiseen työstä ja kotiaskareista.
- Päätät itse kenelle kerrot, mutta älä turhaan salaile. Moni harkitsee samaa.
Kuvat ennen ja jälkeen - silmäluomileikkaus
Ennen yläluomileikkausta ja 6 kk leikkauksen jälkeen.